Jag - en stenåldersbrud

Idag är första dagen på mitt mjölkproduktsfria liv, suck...
En lång historia kort - efter 10 dagar med bredspektra-antibiotika (som jag egentligen skulle ta i en månad) mot eksem i ansiktet, vilket varken jag eller läkaren visste riktigt vad det var, stod jag inte ut längre. Då hade jag både blivit förkyld (vilket jag faktiskt sällan blir) och fått svampinfektion, som jag kämpat för att få bort sedan dess. Alltså, nu tänker jag bygga hälsa inifrån och ut och då får det bli en anti-candida-diet för att ta död på allt som säkert satt sig fast där inne i systemet nu när alla goda bakterier också dödades av antibiotikan.
Missförstå mig rätt. Jag tycker att antibiotika är bra, ofta, i alla fall mot halsfluss, lunginflammation och öroninflammation. Men då är det typ 5 dagar med Kåvepenin och det kan man oftast klara. Men det här var inte bra för mig, förmodligen var det droppen som fick bägaren att rinna över.
Så, nu är det nya tag, hälsa - here I come.
Jag äter ju redan som jag ska i detta sammanhang- inget gluten; mycket färska grönsaker; ekologisk mat i stor utsträckning; kokosfett; probiotika. Dricka mycket rent vatten, stressa lite, sova mycket, träna lagom, tänka positivt. Ja, allt det är jag ganska bra på, det är bara mjölkprodukterna som också behöver bort, för pastöriserade mjölkprodkuter koloniserar svamp i kroppen, det är mumsigt för dem.

Alltså, från och med idag och ett antal månader framåt utrotar jag candida och bygger hälsa. Jag som älskar vispgrädde :-(

Jag fick tipset av min "guru" Johan, att allt som inte fanns för 10000 år sedan, skippa det. Ta fram stenåldersbruden i dag! Ok, då är jag väl en stenåldersbrud nu. Ha, ha, det passar ju bra eftersom det är typ den sortens träning jag kör på gymmet två gånger i veckan :-)

Återkommer med rapporter och kanske förhoppningsvis goda tips.

Ciao


Mitt nya jag ;-)

Smörbrist även härHar förut tänkt när jag hört om smörbristen i landet att det inte verkar vara smörbrist här i Malmö, i alla fall inte på Limhamn, men idag möttes jag av den här skylten på Ica. Nu hade de en pall med smörpaket kvar, så jag passade på att köpa två st :-)
Jag har köpt mer smör det senaste året än vad jag gjort i hela mitt vuxna liv förut. Jag, som många med mig, gick i light-fällan och har fått i mig alldeles för mycket skräp istället för naturlig mat, vilket ju är idiotiskt. Alla rekommendationer gick (och går fortfarande) ut på att minska på det mättade fettet, öka kolhydrater och ät massor av frukt och grönt. Fortfarande görs reklam för margariner som ska göra dig så frisk och pigg, men som inte ens är människoföda. Eller reklam för barnyoughurt - "Den innehåller inga kostgjorda färgämnen eller konserveringsämnen. Den röda färgen är från rödbetor....." Visst, var kommer då jordgubbssmaken ifrån? Nä, de innehåller inte karamellfärg, men massor av socker, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel etc. etc. Ja, jag köper dem inte längre i alla fall, efter att jag läst innehållsförteckningen, som är så småstilt att jag nästan behövde förstoingsglas - och jag behöver i vanliga fall inte ens läsglasögon än.
Nä, jag ger hellre barnen en smoothie på grädde, grekisk youghurt, gammeldags mjölk och jordgubbar och lite ekologiskt vanlijpulver. Visst det är lite mer meck, men så blir de nöjda.  Eller grekisk/turkisk/rysk youghurt blandat med lite vaniljpulver-också en höjdare. Ja, det finns fler goda, nyttiga mellanmål, men de tar vi en annan gång. Behöver ju inte avslöja alla direkt. Dessutom är dessa som jag nämnt med mycket mejeriprodukter och alla tål dem inte och dessutom innehåller de ju en hel del kolhydrater, vilket kan vara negativt om man är ute efter viktminskning. "Mejeriprodukter är INTE människans naturliga kost. Mejeriprodukter är en lyx som ganska många av oss verkar kunna njuta av utan påverkan av hälsan. Däremot ställer kasein och laktos till det för en del. Ät mat och läg till mejeriprodukter som ett gott tillbehör. Ät inte mejeriprodukter som mat. På detta vis kan naturen räcka till och vi kan troligtvis njuta av det goda i hela vårt liv."(Anna Hallén)
Visst har Anna rätt, fast det är tufft att erkänna, för jag tycker väldigt mycket om just mejeriprodukter. Jag vet att jag kommer att göra en egenstudie framöver där jag utesluter dem ett tag för att se vad det gör för skillnad i min kropp, jag ska bara förbereda mig för det :-)
Nä, nu är det nog dags för kaffe - ska jag ta grädde eller LCHF-mjölk.....


/Monica

Lite mer reklam

Det är roligt att se att det blir resultat av utbildningar. Emil som också gick samma Kostrådgivarutbildning som jag har nu startat sitt företag och vill komma igång att hjälpa människor på traven med hälsan.
Här är länken till hans hemsida. Snygga bilder på god mat har han också lagt upp, så se till att inte vara för hungriga när ni läser :-)

Se'n kommer ju min tränare/massör/m.m, Johan Klingstam, snart att starta eget. Här är hans nya hemsida med all info. man kan tänka sig.


Se'n har ju några av mina andra vänner från utbildningen sina bloggar, t.ex. Åse har 56kilo.se och Pia har sin


Här är stenåldersträningsbilden - lite större :-)

Priser och sån'tSå har jag skapat en hemsida med lite praktiskt information om priser och annat. Än så länger är det just mest priser för enskild kostrådgivning som står där, men allt eftersom tiden går så kommer det ny info om andra tjänster.


Klicka här så kommer du dit >>


Blodsocker

Igår kväll sändes Vetenskapens Värld på Svt2, kl.20.00, då det handlade om vetenskapen bakom kostråden vi får av myndigheterna. Programmet handlade om att kostråden om lite fett i maten kan ha bidragit till fetma-och diabetesepidemin i världen.
I programmet fick man följa en grupp typ 2- diabetiker på matlagningskurs där de får lära sig att skära ner på kolhydrater i kosten. För att lyckas med det och för att bli mätta lär de sig att blanda in mycket fett i maten. När de blir sugna på sötsaker uppmanas de att äta en sked bregott. En kille visade upp alla sina mediciner han skulle ta varje dag, och det var ju en hel ryggsäck full. Han verkade inte speciellt gammal heller. Han sa att distriktssköterskan tyckte det skulle bli intressant att se vad som hände med honom om han la om kosten, för hon hade inte fått rätsida på hans blodsocker, han var hennes stora utmaning, och han fick beröm om han låg lägre än 16 mmol efter en måltid. Efter deras sista träff då de hade ätit en måltid med mycket fett och protein, testade de alla sitt blodsocker, och alla hade under 6 (tror jag, kolla själv på programmet), även den här mannen och alla var helt förundrade. Efter tre månader träffades gänget igen och två hade hoppat av, men de andra hade blivit friska och symtomfria, gått ner i vikt och mådde fantastiskt. Kolesterolvärdena var också bra. Mannen som varit sköterskans stora utmaning hade slutat att ta insulin, mådde mycket bättre än han gjort på många år och gått ner tre byxstorlekar :-) Och ändå sitter professorer på höga hästar och säger att det inte fungerar. Tja, det kan ju inte vara lätt att gå emot strömmen, man har för mycket att förlora av prestige, pengar och politik.
Aftonbladet idag skriver en debattartikel om att kostråden idag strys av ekonomiska intressen, oh, really.... ja, det är klart att läkemedelsföretagen som tjänar miljarder på försäljningen av kolesterolsänkande mediciner och diabetesmediciner inte vill sponsra studier som skulle kunna visa att deras produkter är överflödiga eller rent av farliga för en del.
Och är det så att man inte vet hur ens blodsockret påverkas av olika sorters mat, kan man lätt testa det själv. Googla på gratis blodsockermätare så kan du beställa hem en och prova hemma. Jag beställde hem en för länge sedan, men har inte provat den förrän idag. Jag testade en timme efter mitt förmiddagsfika som bestod av kaffe med gammeldags mjölk, en bit brie-ost och ca 10 nötter (olika sorter). Mitt blodsockervärde var 4,5mmol. Jag är nöjd. 45-60 minuter efter att Magnus hade ätit ägg, sill och ostskivor till lunch hade han 5,8, vilket också är jättebra. Jag får väl göra några "egenstudier" framöver där jag testar hur blodsockret påverkas av vad jag äter, prova med frukt eller juice och kolla hurdan skillnad det blir mot bregott, brie-ost eller bär med vispgrädde :-)

Vi hämtade vår nya familjemedlem i fredags, katten Snuttan, hur gullig som helst. Och jag blir så full i skratt varje gång jag läser om katter, eller ja, djur över huvud taget, för det står alltid att man måste vara noga med vad man ger dem för mat, för det kan bli sjuka om de får mat de inte är anpassade för...... hm, men vi människor kan stoppa i oss vad för skit som helst...eller kan vi kanske inte det ;-)

Nä, nu vidare i dagen. Ät, drick och var glad :-)


Here she is :-)

Stenåldersträning

Jag tränar på gym två gånger i veckan, på en plats som heter Aktiv Rehab. Det är bra att träna där, för där finns människor av alla kategorier, allt från den älde damen som haft stroke och är halvsides förlamad till tonåringen med ledbandsskada i knäet. Inga direkta kroppsbyggare eller maniska skönhetsobjekt - alltså passar jag in alldeles perfekt :-) Man får ett bra perspektiv på livet när man träffar folk som råkat ut för olika saker som hindrar dem i vardagslivet och då inser jag att, jodå, jag har ont i nacken och ryggen, men det kunde verkligen varit mycket värre. Och så blir jag väldigt tacksam över vad jag har och hur jag mår.

I alla fall var jag och tränade igår morse och hade bokat till med min PT Johan för att göra en uppföljning av mitt program, det är ganska längesedan nu. Jag var där en timme innan så jag hann träna igenom mitt gamla program, jag tänkte att jag måste ju vara riktigt uppvärmd och genomtränad ifall vi inte gör så många nya övningar..... Det visade sig vara fel tänkt av mig :-S
Nu tyckte Johan att det var dags för ett nytt program så jag kunde få bättre resultat av träningen och det är väl bra förstås. Nu har jag fått lära mig hur jag ska träna alla de ursprungliga rörelserna, Primal Patterns, som det heter, de som vi människor ska kunna göra utan problem, så som stenåldersmänniskorna rörde sig naturligt varje dag. 6 övningar (den 7:e är gång och det behöver jag ju inte träna på gymmet)


Twist, pull, lunge, bend, squat, push -ja, bilden är lite suddig men jag hoppas få orginalet snart så då lägger jag in den istället. Rörelserna ser ju lite annorlunda ut på gymmet, men i grunden är det dessa och hela tiden: "håll in magen, spänn magen, håll in magen, nej, inte där uppe, där nere, håll in magen, spänn magen"... JAAAAAAA jag ska!!!! Allt utgår från de nedre magmusklerna för att få stabiliteten och det märks direkt när man tappr lite där så blir rörelsen fel. Och det var inte bara musklerna som fick jobba, pulsen steg, jag blev alldeles andfådd emellanåt.... Och tänk då, om detta är rörelser som våra kroppar är designade för att klara v utan probelm och de ändå är så svåra för oss att klara av, är det då konstigt att vi har ont överallt, i ryggar, nacke, axlar, knän, höfter, huvud etc. Vi rör oss ju alldeles fel till vardags att vi måste gå på gym för att lära oss rätt....
Hm, det var i alla fall roligt att göra de här övningarna med Johan igår för nu kunda jag ju dem redan, jag lärde mig ju dem i träningsfysiologin i Kostrådgivarutbildningen, så det blev extra kul eftersom jag fattar konceptet.
Ju mer man kan och förstår desto roligare blir det. Precis som med kosten, ju mer jag förstår hur kroppen fungerar och vad som händer i kroppen när olika sorters mat kommer in, desto roligare är det att både äta bra själv och att visa andra att man faktiskt kan må bättre.

Nu ska jag gå vidare i dagen. Och ja, jag har träningsvärk idag :-)

LCHF - Evolutionen - och Jag....

Så är jag väl igång och bloggar då och eftersom jag här kallar mig "Hälsopastorn" vill jag ge en liten beskrivning om vem jag är och hur olika aktuell frågor om hälsa påverkar mig.
Jag heter Monica, jag är ganska nybliven Lic. Kostrådgivare LCHF och som blogg-namnet antyder är jag även Pastor, eller Officer som det heter i mitt samfund, Frälsningsarmén. Jag har dessutom jobbat så pass länge att jag kommit upp till graden Major (vilket inte har något med duktighet att göra utan bara tjänsteår).
Jag älskar att lära mig nya saker, både vad det gäller det andliga - läsa Bibeln, teologisk och annan uppbyggande kristen litteratur, och när det gäller resten av livet. Jag har en del poäng på Malmö Högskola i Arbetsvetenskap, Kompetensutveckling, Förändringsarbetets grunder m.m., Jag har en del teoligiska poäng från THS. Jag har utbildat mig till Undersköterska och nu senast till Kostrådgivare, vilket var entuff, intensiv men fantastiskt intressant och roligt utbildning. Är så glad att jag klarade den och att jag fick nya underbart fina vänner.

Jag tror att människan, för att må bra, behöver sköta om både kroppen, själen och anden, dvs, Hela Människan. Och för mig att bli Kostrådgivare och samtidigt vara pastor är en rätt bra kombination för att kunna hjälpa någon att nå en bättre hälsa. I utbildningen ingick ju dessutom Coachning och Motivation vilket är bra för att få själen på rätt köl.

En fråga dock, som jag redan fått några gånger och som jag förmodligen får fler gånger, är hur jag som är kristen och Bibeltroende kan få ihop LCHF, som ju bygger på Evolutionsteorin, med min tro. Så jag skriver väl lite om det här då :
För mig har evolutionen aldrig varit ett problem, och nu inser jag att jag av vissa kommer att kallas hädare...
Men, vid vissa frågor måste jag lyfta på hatten och gå vidare för jag tror att Gud vet vad Han gör ändå. Så för att göra det hela lite klarare:

1. Tror jag att Gud har skapat världen? Svar: JA!
2. Tror jag att Gud skapade världen på sex 24-timmars-dagar och att jorden och människan är 10000 år gammal eller yngre?
Svar: NEJ!
3. Tror jag att människan är skapad till Guds avbild?
Svar: JA! (och jag skiter fullständigt i hur länge sedan det var eller hur det gick till rent praktiskt, för det kommer vi inte att få veta ändå)
4. Tror jag att Gud är allsmäktig och har fullkomlig koll på vad Han har gjort, gör och kommer att göra ? Svar: JA!
5. Är detta en frälsningsfråga?
Svar: NEJ!
6. Har jag bättre saker för mig än att tjafsa om dessa futtiga frågor?
Svar: JA!
7. Tror jag att LCHF fungerar? Svar: JAAA! -
so what's the problem :-)

Så, nog om det, nu pratar vi lite god mat och hälsa. Varför LCHF? Jo, det är naturlig mat, den mat vi är skapade till att äta, vilket stod klart för mig när jag, efter ca 25 års ätstörningar (till och från) fått ett naturligt förhållande till mat, äter utan ångest och har fått ett lugn i kroppen. Det räcker för mig. För många som går över till LCHF kommer att märka samma sak, samt att överflödskilon försvinner utan att man går hungrig eller bantar. Kan det bli bättre?

Nej, nu får det vara bra för den här gången. I'll be back soon.


Anna Halléns nyaste bok - hur bra som helst - många recept på god mat!


Hel & Sund

Du har kommit till min blogg, en blogg om kost och hälsa för hela människan. Här tänkte jag att blogga om att finna hälsa och liv på olika sätt, bl.a. genom att äta den mat vi är skapade att äta.Detta är ingen bantnings-blogg, men för många, de flesta faktiskt som har några eller många överflödeskilon, kommer viktminskningen som en bonus. Framför allt handlar det om att äta rätt för bättre hälsa.

Jag håller på att fixa med inställningarna på bloggen och vill sätta ett foto på mig också, men det funkar inte riktigt som jag vill just nu. Får kolla lite senare.

Hur som helst, nu är bloggen igång och jag börjar med att länka till en av mina favoritbloggar, nämligen Kostdoktorn, där kan man få en hel del matnyttig kunskap.

Vi ses snart igen

Bless

Det här är gott för både kropp och själ :-)


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0