Lagom eller.......

Sverige brukar kallas landet lagom, eller ibland "mellanmjölken land", och visst är det så. Vi ska vara så himla lagom med allting. "Lagom är bäst" -  Skittråkigt tycker jag :-)
Hur många kan äta lagom med godis? Hur många kan dricka lagom med alkohol på en fest? Hur många kan äta lagom vid julbordet? "Jamen, det måste väl ändå vara bäst att äta lite av allt, så det blir lagom." Yeah, right, ät du lagom av en flugsvamp så ska du få se hur bra det är.
Nä, avskaffa ordet lagom, det ställer bara till besvär.
I måndags hade jag varit utan mjölkprodukter en månad. Nu vet jag att jag klarar det. Kroppen är utrensad och candidan är borta. Jag bestämde mig för att börja introducera lite mjölkprodukter igen, väldigt smått. Gick till ostbutiken på Limhamn och köpte två sorters opastöriserade getostar - mums vad gott! Den första biten satt bra ska jag tala om, det nästan tårades i ögonen så gott det var :-) Sedan har jag under veckan smakat någon liten klick grädde, en tesked rysk youghurt, lite cream cheese, en liten cappuccino, men det är allt. Inte kan jag äta lagom med mjölkprodukter - nej, hädanefter ska jag använda mig av både ordet och begreppet "sparsam".
Jag tror att jag kan vara sparsam med dessa produkter, jag har ju klarat mig helt utan ett tag nu och jag vet att om det börjar bli för mycket, så får jag vara utan igen (och det är så himla tråkigt).
Samtidigt vet jag att sparsamhet är viktigt när det gäller det här, för mjölk är ju inte egentligen del av den naturliga maten vi åt från början, men många av oss tål den och det är en bra källa till fett och praktiskt i matlagningen. Bär med vispgrädde är ju inte helt fel heller.....

Nya rön om kaseinet i mjölkprodukterna visar också att det inte är helt opitmal föda, det kan ställa till det i hjärnan, speciellt för barn med speciella behov. Men mer om det vid ett annat tillfälle.

Anna Hallén var på en föreläsning i fredags med ett antal hjärnforskare och här följer lite intressant info från den föreläsningen:
Lite spännande fakta från föreläsningarna i fredags:
1. Bröd och pasta innehåller växtproteiner till 10%. Av en sort som gör oss sjuka. (gluten)
2. 1990 åt vi 50 kg veteprodukter/person och år. Idag är siffran 80 kg!!!
3. 1990 åt vi 4 kg pasta/person och år. Idag är siffran 10 kg.
4. Och jag äter inget av detta så någon måste äta dubbelt :)
5. Gluten skapar läckande tarm. Det som läcker ut är peptider. Peptider skapar inflammation, påverkar hjärnan och psykologin. (Ex autism, depression, aggresivitet och schitzofreni)


En annan sak hon också skriver om gluten:
Varför "vill" vi så gärna ha kvar mackan och gluten?
1. Gluten blir till en form av morfin. Japp.
2. Lite av detta ökar minnet och skapar smärtlindring (både fysiskt, alltså ångestdämpande, och fysiskt)
3. Men, vem kan äta lite av en beroendeframkallande drog? Mycket gluten ger sen ängslighet och oro som du vill äta bort med ytterliga en macka... Fällan är total!

Så - med andra ord - bort med ordet lagom och ta lite ansvar för din egen hälsa genom vad du stoppar i dag. Fullkornsbröd är inte bra att äta, inte annat bröd med gluten heller. Lagom funkar inte.

Så, nu i Halloween-tider. Kan du inte vara sparsam med godis - ät inget :-) Eller gör eget - egna LCHF-chokladbollar t.ex.

Ha en trevlig vecka

Min första cappuccino på en månad :-)


KostGajden

Sådär, ännu en kurs avklarad. I helgen var jag på Fyslabbet i Ängelholm och blev utbildad handledare i KostGajden-kursen av Anna Hallén, så nu kan jag hålla egna kurser också. Jag meddelar när det blir aktuellt, både här och på min hemsida.
Det var roligt att både träffa Anna igen och flera av mina kursare från i somras. Ett fint vandrarhem bodde vi på, Ängelholms Vandrarhem, där Anna har sitt Fyslabb i källaren så det var nära och bra i alla fall :-)
Nu såg jag inte så mycket av själva staden, men det jag såg verkade riktigt trevligt.

Förra veckan började jag coacha en tjej som är semi-vegetarian (hon äter fisk, skaldjur och ägg) i LCHF-kost. Hon har haft problem med magen i 8 år, IBS, magkatarr och allt möjligt, samt en del alleriger och överkänslighet och hon ville prova att lägga om kosten och få bättre balans i kroppen.
Efter bara någon dag mådde hon mycket bättre i magen och nu efter en vecka känner hon sig fantastisk. Inte ens uppsvälld under den tid då vi kvinnor ofta är uppsvällda... Så glad jag är för hennes skull och för att kunna hjälpa henne. Det är ju därfär jag gjorde utbildade mig, för att hjälpa andra till bättre hälsa genom naturlig mat. Så kul när det funkar :-)

En artikel i sydsvenskan häromdagen visade också att vart fjärde Malmöbarn är överviktigt. Gissa varför? Ja, kanske för att de som bestämmer gått på det där med - är mindre - spring mer. It doesn't work - never has. Lättprodukter har heller aldrig hjälpt - titta på USA där allt är "non-fat", utom människorna då alltså.

Ja, att gå tillbaka till grunden och förstå vad kroppen är gjord för att äta och hur den är gjord för att röra sig, det är en bra väg att gå för bättre hälsa.

Ha en fortsatt bra vecka


The KostGajden- gang

A-M-J

Ja, jag borde nog starta en grupp för Anonyma Mejeri - Junkies, AMJ :-)
I onsdags hade jag avgiftningssymtom, det var väldigt tungt att komma ur sängen på morgonen, blodtrycket var nere vid anklarna nå'nstans och hade svårt att ta sig upp. Om jag böjde mig ner fick jag passa på att göra fler saker när jag ändå var därnere..... för att resa sig var en pina. Jag tillbringade eftermiddagen i soffan med Snuttan (katten), spikmattan och en bok. Det blev lite bättre närmre kvällen.

Jag har ju aldrig varit en socker-junkie, aldrig sockerberoende och gått igång på sötsaker. Jag vet att det finns många av er som gör det, som till och med går igång på frukt eller cocktailtomater, men jag har inte haft det problemet. Mjölkprodukter däremot är ju mat jag ätit väldigt mycket av hela livet. Kan längta efter youghurt, vispgrädde, keso etc. för att inte tala om ost eller glass :-) Det finns så mycket man kan göra med mjölkprodukter, så många användningsområden inom matlagning och bakning. En stor bit Brie-ost till förmiddagskaffet är sååå gott! Ok, det är inte konstigt att jag hade avgiftningssymtom...snacka om utrensning. Jag har klarat en hel vecka utan en enda mjölkprodukt och är mycket stolt. Faktum är att det värsta suget har lagt sig och jag klarar mig ganska bra. Jag klarade till och med att göra goda jordgubbssmoothies (med både grädde, grekisk youghurt och mjölk) till resten av familjen medan jag sjläv fick sitta och knarpra nötter. Det tråkigaste var att jag inte fick slicka bringaren....

Jag köpte boken "The Fungus-Link" av Doug Kaufmann och har läst halva tror jag. Den är såå bra. Man får en hel del aha-upplevelser när man läser den. Alla som är inne på LCHF-spåret kan också se samband varför LCHF-maten gör att så många människor börjar må bättre och olika symtom börjar försvinna. Det hänger ihop. Läs den!

Imorgon börjar en ny vecka i detta stenålders-liv ;-) Nåja, jag dricker ju kaffe, det gjorde de nog inte på stenåldern. Och eftersom jag i vanliga fall har mjölk i kaffet har jag nu ägg-mjölk. Ja, jag vet det låter hur äckligt som helst, men det är helt ok. Det är ägg, kokosfett och vatten samt lite vaniljpulver. Funkar jättebra. Men visst är namnet tråkigt. Jag brukar säga LCHF-mjölk, men det är inte speciellt kreativt heller. Hjälp mig att hitta ett bra namn.

Kolla min hemsida igen - har uppdaterat den och lagt ut lite mer information om vem jag är och vad jag gör. Kontakta mig för kostrådgivning.

Ha det så gott
/Monica


Såhär ser boken ut, finns på EleikoShop

RSS 2.0