Sugar, sugar, sugar!!!!!!

Äntligen har till och med tidningarna, i alla fall SvD, skrivit om att socker är skadligt - Sött och fett som knark för hjärnan.
Och visst är det så, när man blandar fett med en massa snabba, söta kolhydrater skapar det beroende och är en grund till en massa sjukdomar.
Men, som Kostdoktorn skriver, "Nog finns sockerberoende allt, men hur är det med fettberoende? Lite fett blandat med massor av raffinerade kolhydrater (ex. bullar, choklad), visst. Men jag har aldrig hört talas om någon som blivit beroende av rent fett. Har du?"  Nej, det har jag inte, och det är väl just det som är poängen.

Det söta gör något med vår hjärna - vaddå? Jo, den skapar signaler att maten är ogiftig och ofarlig, vilket skapar ett beröm från hjärnan med signalen - Bra, ÄT MER! Vilket var perfekt under stenåldern så man kunde äta frukt och honung när det fanns för att gå upp några kilo i vikt inför den kommande vintern - det är en överlevnadssignal och en belöningssignal. Men stenåldersmänniskorna, ja, även för 150 år sedan, slutade äta efter ett tag, även om de blev mer sugna, varför då? Jo, för det fanns inte mer!! Nu har vi tillgång till sött runt omkring oss 24/7 - alltid, vilket lätt skapar beroende.
Det finns tyvärr inget naturligt stopp i hjärnan för söt mat. Kroppen ser potatis, mjöl, majsprodukter, puffat ris etc. som sött, och det enda som stoppar är när magen är full och då har vi redan ätit alldeles för mycket - bara för att efter någon timme bli sugna på något nytt sött igen. Man blir aldrig nöjd.

Det blir man däremot av fett och protein. Man kan inte överäta fett och protein. Försök att äta ett paket smör - det går inte - skulle du få för dig att prova så var nära en toalett.....
Protein kan du bara inte få i dig så mycket att det skulle överdoseras, det är alldeles för mättande. Du blir inte heller sugen på sött efter en timme utan nöjd tills nästa måltid. Jag har i alla fall upptäckt att detta är en betydligt skönare upplevelse än att ständigt vara sugen och onöjd.

Ha en skön dag!

En riktig beroendeframkallare ;-)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0