Naturlig mat till barn

Det har varit en ganska stor debatt på flera håll om just mat till barn, på dagis och i skolan. Varför ska barn äta processad mat, omestrade fetter i margarin, hårt processad spannmål i bröd, pasta etc.
I SvD opinion står det såhär - Föräldrar på förskolor i Huddinge som inte velat att barn ska äta Becel, ett bordsmargarin med kemiskt omarbetat fett, och till och med erbjudit sig att skicka med barnen Bregott har fått nej.

På hemsidan "Naturlig mat i skolan" kan man läsa bl.a. det här:

När föräldrar vill att deras barn av etiska skäl ska få vegan, vegetariskt eller om de vill ha specialkost av religiösa skäl som till exempel islam eller koscher är det aldrig några bekymmer. Det finns till och med som alternativ att kryssa i på blanketten som ska fyllas i och lämnas till kostchefen / måltidspersonalen i skolan. Det är förstås så det ska fungera.

När föräldrar däremot vill att deras barn skall få naturlig mat med riktigt fett, smör och röd mjölk blir det alltid diskussioner, debatt och ibland bråk. Då är vi föräldrar plötsligt mindre vetande och Livsmedelsverkets rekommendationer övertrumfar våra önskemål.

Anna Hallén är också en stor förespråkare för riktig, naturlig mat till barn - här gästbloggar hon.

Är du förälder till eller arbetar du med barn som stämmer in på något av detta:
Allergier? Eksem? Är ofta sjuka? Hyperaktiva? NPF? Bokstavsbarn? ADHD? Autism? Stressade? Magproblem? Hudbesvär? Sömnsvårigheter? Eller har du "bara" vanliga barn? Som barn är mest?
Då är min övertygelse att det är av vikt att genom kosten ge goda och bättre förutsättningar för att underlätta uppväxten. Det är såklart inte det enda som behövs men en god hjälp på vägen. (från "naturligmatiskolan.se")

Ja, här har jag gett exempel på vad andra skriver om barn och kost, men har jag egna exempel då? Ja, det har jag. Mina tre barn, 14 och 10 år gamla (flickorna är tvillingar), har också fått ändra sin kosthållning sedan jag blev utbildad Kostrådgivare-LCHF. Sonen som är 10 blev förskräckt när limporna försvann och allt mjöl och socker, stärkelse etc. rensades ut ur skafferiet. Den ena dottern tycker det är ok att äta LCHF hemma, men fuskar gärna och klarar det ganska bra. Andra dottern är fullt övertygad LCHF:are (ok, nå'n glass eller enstaka kaka då och då klarar hon av) för hon har stora hälsofördelar av omställningen. Plötsligt började magen fungera, vilket den typ aldrig gjort, och hon är piggare och mår bättre. Sonens magont som han ofta hade har i stort sett försvunnit, trots att han äter skolmaten som den är, men bara genom att han inte får påfyllning av gluten och andra snabba kolhydrater hemma, klarar han sig bra. Dock är jag övertygad om att han hade mått ännu bättre om han även i skolan kunde fått naturlig mat.

En liten, såhär i efterhand, lustig incident var att flickorna reste till en kompis 30 mil härifrån under höstlovet och gick på stan och skulle fika. Såklart festade de till det lite och det ångrade de efteråt - sockerchock är en underdrift.....I say no more. De tänker inte göra om det i allafall ;-)


På min hemsida: Hälsopastorn finns nu information om föreläsningar - priser etc. Kolla gärna in det.

Ha det gott!

Buy this book

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0