Kostrådgivarna.se

God fortsättning alla! Hoppas julhelgen varit god på alla sätt.
En kursare till mig, Pia Nyberg i Linköping, gav oss kostrådgivare en julklapp, nämligen sidan Kostrådgivarna.se.
Där finns kostrådgivare i från hela Sverige presenterade, så du kan hitta en kostrådgivare på den ort du bor.
Jag finns med, dock ej med bild, men med namn och länk till min hemsida och att jag finns i Malmö. Jätteroligt tycker jag. En sida som kan vara till mycket nytta och glädje.

En anna sida jag ofta läser på är förstås Kostdoktorns blogg. Och igår blev jag full i skratt. Det är ju så att vissa LCHF:are är ganska påstridiga och tycker att detta är det enda rätta och det kan upplevas lite fanatiskt. En av följderna av det blir att en del människor uppfattar LCHF som en religion eller en sekt. Som ett roligt svar på detta har nu Kostdoktorns LCHF-guide blivit överatt till hebreiska :-) Kolla här.

Idag är jag nästan helt ledig. Har haft en date med min spikmatta och snart ska jag laga lite kaffe och ha i vispad grädde - me like :-)

Ha en fortsatt bra dag tills vi hörs igen


En kylskåpsmagnet jag fick av min dotter.... where did I go wrong.....?

Gott -i -gott -gott

Varning! Detta är ett blogginlägg som eventuellt kan leda till bakaning eller godistillverkning.

Eftersom pepparkakor, vanlig glögg med russin och mandel, saffransbullar, knäck och anat i samma stil inte är så lyckat att äta om man vanligtvis inte äter varken mjöl eller socker, så måste det ju finnas alternativ, tycker jag. Ibland är det så att man försöker hitta alternativ till allting, bara för att man "bara inte kan vara helt utan", och det är väl inte alltid helt bra kanske, men det är en annan diskussion. När det är jul och andra festligheter så bara måste det få vara just det, festligt, och då letar jag alternativa bakverk, godis och dryck. Och tänk vilken tur jag har att det finns de so tänkt likadant och inte bara tänkt utan dessutom gjort något åt det och låtit andra få de av det. I'm so happy.
Jag har bakat saffransbullar med bakerix-mjöl - prova inte det om du inte har nå't fantastiskt knep för att de ska bli goda. Mina är jätteäckliga. Jag la dem i frysen - kanske de blir godare framåt vårkanten, ha, ha.
Däremot blev mina Saffransbiscotti desto godare - de ommer inte att finnas kvar på vårkanten, jag undrar om de finns kvar till julafton ens....
Ett recept som jag ska laga men som frotfarande ligger brevid spisen, är Chokladfudge, attans vad gott det ser ut. Måste verkligen göra dem. Kanske i kväll.
Glögg är något jag alltid tyckt var för sött så jag jag blev glad att hitta det här receptet. Man kan använda alkoholfritt vin om man vill. Och till serveras förstås hackad mandel - utan russin :-)

Sedan är det ju så, vilket jag poängterat förut, att man ska njuta av livet. Det är klart att du får äta av julmaten och godiset, men för sin egen skull - fuska med stil. Bottna med fett och protein innan du äter alladin-pralinen och känn efter ordentligt om de verkligen vill ha värtbrödet, eller om du egentligen skulle bli lika nöjd och glad med en bit brie-ost. Det är jul, mina vänner, en glädjens och hoppets högtid. Ät, var glad och njut. Ge gärna till dem som inte har samma valmöjlighet som du.

Ett kostrådgivar-presentkort kan man köpa i julklapp från mig, om du känner någon som du vill ge en god start på nya året.

Ha en riktigt god jul och ett gott nytt år!



Ge i Frälsningsarméns Julgryta som gör du någon annan människa glad.

Att fuska med stil

I lördags var jag på bröllop. Min bror gifte sig med sin älskade och vi fick vara med om ett vackert kyrkbröllop och en fest i gamla historiska lokaler. Det är underbart med bröllop :-)
Menyn är ju alltid viktig på en bröllopsfest och vi försökte luska ut i förväg vad som skulle serveras, men de var stentuffa, inte ett knyst sa de, ingeting avslöjades. Visserligen var vi inte oroliga utan helt säkra på att det skulle vara gott - och det var det.
Förrätt: Frasig rosmarinfoccacia med dill, citronmarinerade kräftstjärtar, körsbärstomater, mozzarella och rostade solroskärnor serveras med plocksallad.
Varmrätt: Knaperstekt ankbröst med sticklök, mangpld och späda haricotverts, gräddsås smaksatt med svartvinbärsbrännvin.
Dessert: Ljummen chokladfondant med vanlijglass, visprädde och färska bär

Kaffe & avec

Perfect för att kunna fuska med stil. På bröllop håler jag inte en strikt LCHF-diet. Jag är inte så himla strikt i vanliga fall heller, men på bröllop är det de där 10 undantagsprocenten som gäller och när jag fuskar så gör jag det med stil, det ska vara värt det.
Förrätten var ju inga problem - skippa foccacian, inga problem för mig.
Varmrätten - ät allt utom potatisen som serverades till. Jag kan tala om att gräddsåsen var GRÄDDSÅS, på riktigt! Jag är ingen sås-människa eller sås-kännare, men den var otrolig.
Desserten - vet ni att en chokladfondant ser ut som en chokladmuffins - inte helt imponerande på utsidan, men så satte man gaffeln i den och vad hände - jo ut rann varm, mörk choklad, mums. Det var värt det - doppa färska bär i varm choklad och sedan i vispgrädde - mmmm.
Sedan fick man ju dansa lite och till kaffet var det inte bara sprit av olika sorter, vilket jag ju ändå inte dricker, utan i en skål låg väldigt inbjudande mörka chokladtryfflar. Ja, den var också värt det :-)

Så vad vill jag säga med detta? Jo, nu kommer snart julen. Julborden och personalfester etc. är väl redan i full gång och på julen ska man ju inte räkna vad man äter, men måste ju få leva också. Men julmaten är ju perfect för oss som äter enligt LCHF/ Naturlig mat. Så mycket bra mat det finns på ett julbord. Sill, lax, ägg, skinka, ja, allt som är bra för oss. Men hoppa över gröten och skumtomtarna. Fuska inte med en skumtomte om du inte är totalt förälskad i skumtomtar. Låt det vara värt det när du fuskar. Ta den där chokladpralinen du suktat efter länge och bottna med fett och protein innan, så tar det längre tid för sockret att gå ut i blodet.

Det här kan bli julen då du kan äta gott, bli mätt och nöjd och ändå hålla vikten och må bra.
Remember: Fuska med stil.

Ha en fortsatt bra dag

Mums!

RSS 2.0